maandag 21 april 2025

Simpelweg gaan

We hadden wilde plannen voor 2e Paasdag: we zouden naar Koblenz gaan. 
Maar er kwam twijfel. Iets met lange reistijd, Xander die niet in zijn hum was vanwege laat naar bed, zelf ook best moe zijn, enzovoorts.
Dus wijzigden we de plannen op de ochtend zelf. Het werd Münster. Ook mooi, stuk dichterbij, maar toch Duitsland in.

En waar lopen we vijf uur later, heuveltje op, heuveltje af?
Op de Posbank (Hoge Veluwe). Gewoon lekker dicht bij huis. Hartstikke mooi. Niet zo druk als verwacht op 2e Paasdag. En helemaal prima. En volgens Xander toch in de bergen (met een klein beetje fantasie).
Geen wildlopende wolf gezien, wel 5 wildlopende paarden. Nee, wildstáánde paarden. Nee, ook niet. Rústigstaande paarden. Ze moesten het idee geven dat ze daar in het wild lopen, maar heb zelden zulke rustige en slaapverwekkende exemplaren gezien. Ze bleken écht te zijn, want er brieste er één 2x achter elkaar. Jeuk, volgens de man. Ik denk hooikoorts.

Soms moet je de leuke dingen helemaal niet zo ver weg zoeken, maar liggen ze dichtbij, simpelweg voor het oprapen. Ja we wilden erop uit, nee, we wilden niet ver rijden, en hé, Maps geeft nu nog geen file op de A12. Hoppa, snel water en wat te eten in een rugzak, en gaan. Niet nadenken over eventuele drukte, files, buien, maar gewoon doen. En het was een topidee!


Voor Hoge Veluwe en 2e Paasdag-begrippen was het niet druk. Vond ik ergens al wel, want als je voor je en achter je mensen ziet lopen, dan is er in mijn ogen al sprake van massatoerisme. Het ergste is nog als de gesprekken woordelijk verstaanbaar zijn, en je noodgedwongen meeluistert terwijl je al die dingen totaaaaal niet wil horen. 
Goed, ik mocht niks zeggen, want Xander was ook behoorlijk in de kletsmodus. Maar dat is vaak wel een goed teken, dan heeft hij het naar zijn zin.
Hij liep voor het eerst op zijn goede nieuwe Oberstdorfer wandelschoenen. Wow, wat een verschil, wat liep hij goed mee, zelfs nog bult-op een sprintje trekken!
Het was heerlijk. Zo rustig weer. Prachtig uitzicht. Weinig wind. En de vogels gaven een prachtig concert voor ons. We kwamen helemaal voldaan terug bij de auto.


Ik probeer het vaker te doen: gewoon spontaan erop uit, de natuur in. Niet te lang gaan nadenken over wat nu leuk en prachtig enzovoorts is, maar simpelweg gewoon gaan.
Zo zat ik van de week al 2x onverwachts aan de Kemperplas, een meertje vlakbij ons huis. Drie kilometer fietsen, en je waant je in vakantieland. Helemaal rustig in het hoofd kwam ik beide keren thuis. 

Stilte, rust, de natuur: ik ontdek steeds meer hoe goed dat me doet.
Er is vaak zoveel ruis in het leven. Van werk, van alle dingen die moeten, van alle dingen die ik wil, en vaak nog meer van alles wat er via de telefoon binnen komt. Nieuws, meningen, mensen die wat van je willen: ik ontdek steeds meer hoe vermoeiend ik dat eigenlijk vind. En zette ik eerder vaker de radio of tv aan, tegenwoordig kies ik vaker voor stilte. Omdat dat me uiteindelijk zoveel beters geeft. Geen input van een wereld om me heen die steeds onrustiger wordt, maar gewoon stilte. Luisteren naar de bomen. Kijken of je vogeltjes kunt ontdekken. 
En als ik mijn camera mee heb, ga ik vaak nog meer focussen op dat wat er voor moois te zien is om me heen. 

zondag 13 april 2025

Genieten in een onzekere tijd

Ik had in mijn telefoon al een opzetje voor een blog. Over de enorme turbulente tijd waarin we leven. Over een Donald Trump, die door velen als een gek wordt omschreven, ik het enerzijds mee eens ben, maar het anderzijds fascinerend vind hoe één zo'n man alle koersen in de wereld aan het wankelen krijgt. Ja, misschien is Trump af en toe gek. Maar tegelijk laat hij zien hoe belachelijk fragiel ons zogenaamde internationale economische systeem is. Eén uitspraak in Amerika zorgt voor enorme verliezen in Azië. 
We weten dat eindeloze groei niet voort kan duren, en toch heeft menigeen daar zijn vertrouwen op gezet. En daar wordt nu door één meneer flink aan geschud. 
En dat is eng en fascinerend tegelijk.
Vooral als je hoort dat hij een uitspraak doet, en vervolgens lekker gaat staan golfen. 
Overigens krijg ik net van Ronald de geruststellende boodschap dat Trump heeft aangekondigd dat de importtarieven niet zullen gelden voor smartphones en chips.
Mooi. Trek ik die volgende zak Lays Max fijn open. Crunch crunch....
Of bedoelde hij wat anders met chips?

Goed, daar had ik het over kunnen hebben. En over nog zoveel meer ellende. Oekraine. Gaza. Positie van Europa. Droogte. Myanmar. China. Kernwapens. Versterking van de krijgsmacht. Stikstof. Onbetaalbare woningen.

Maar wat heb ik, in mijn nederige positie, nog toe te voegen aan al die honderden meningen die er zijn over deze onderwerpen? Moet ik luisteren naar een discussie over welk plan er achter Trumps plannen zit? 
Welnee. Simpelweg omdat het volgens mij eenvoudiger is dan 1000 analisten kunnen bedenken. 
Trumps enige plan is gewoon elke keer de boel teontregelen. En dat lukt hem tot nu toe heel aardig. En hij houdt daar flink wat journalisten mee aan het werk.

Ik was jaren een nieuwsfreak. De hele dag stond radio 1 aan, en meerdere keren per dag checkte ik de NOS app. Maar het is momenteel zo ongelooflijk onrustig in de wereld. Er gebeuren zoveel nare dingen. Er is zoveel gedoe, angst, ellende, doden, zwakke regeringen, en op elk onderwerp is er wel een crisis.
Ik ben gaan afkicken. Ik ben namelijk murw geworden van al het nare. Van alles wat een probleem is, en dat is inmiddels bij bijna alles het geval. En weet je, ik, wij met z'n drieën, kunnen werkelijk niks eraan doen. We hebben er geen enkele invloed erop. Met of zonder ons: de ellende gaat toch wel door. Er verandert niks.

Dus gaan we van toon veranderen, en wordt dit een blog over leuke dingen. Want ik heb mijn focus verlegd naar mijn eigen wereldje. Ik zoek in het kleine zoveel mogelijk de mooie dingen op in het leven. Ik zet de oogkleppen op en zoom in op mijn eigen postzegeltje. Daar waar ik wel invloed op heb. 

- Allereerst geniet ik met elke stap die ik buiten zet van al het moois wat er momenteel te zien is. Alles groeit, bloeit, en loopt uit. Elke dag is een feestje om te zien wat er nu weer open is gegaan. Dus camera erbij, en focussen maar!


- Ik zit elke dag met mijn handen in de tuinaarde en potgrond. Zaadjes planten, groene kopjes de grond uit kijken, gieten, in de zon, uit de zon, in grotere bakjes, in de volle grond: het is zo genieten van het wonder wat elk zaadje is! 
-Ik check elke minibieb die ik tegenkom op leuke boeken. Ik kwam onlangs het boek Heidi tegen. Ongelooflijk ouderwets, maar ik kende eigenlijk het verhaal niet, dus nam ik het mee. In een paar avonden had ik het uit. Lekker oubollig, in oud Hollands vertaald, een tijdperk zonder schermen en moeten, en nog met een verrassend indrukwekkende christelijke boodschap. 
En natuurlijk onmidellijk weer terug in de minibieb, wie weet wie er nog meer een relaxte avond door krijgt. (Eén van de avonden werd ik er zo relaxt van dat ik in slaap viel...)
- Elke avond loop ik een rondje met de gieter door de tuin. Heel fout met kraanwater (tja, vanwege vorst vlak voor de droogteperiode de regenton leeggehaald, da was nie handig), maar we gieten zorgvuldig en alleen dat wat nodig is.
Er zijn mensen die vinden dat je niet moet gieten. Want: verwende planten, en oh oh, dat kraanwater is tegenwoordig ook niet meer oneindig voorradig.
Ik giet gewoon door. 7 kuub per maand verbruiken is netjes voor ons drietjes, en ik word ongelooflijk blij van die dankbare knikjes die de betreffende plantjes me geven. En een bloeiende tuin maakt me zo blij!
- Xander naar school brengen op de fiets. Het kost een hoop tijd per dag, maar ik voel zoveel voldoening als hij eindeloos kletsend flink doortrapt naast me. Alsof de wind alle cellen in zijn hoofd weer fijn door elkaar husselt en weer luchtig op zijn plek legt. En als ik weer thuiskom geniet ik extra van mijn bakkie verse muntthee. 
- Het elke dag 5 minuten aandacht besteden aan het bij elkaar gooien van ingrediënten, en dan om 17.30 uur een heerlijk vers geurend brood aangeboden krijgen van mijn Panasonic.
- De man die blij terugkomt van een uurtje toeren met de motor. Hij heeft 'm weer terug van reparatie na zijn val, en zijn eerste kilometers weer gemaakt. Wat gun ik hem dat!
Hij had me trouwens nog even te pakken. Hij kwam terug met de boodschap: 'Ik heb wéér schade!'. Nee, wat nu weer??
Er was een gesp geknapt van zijn motorbroek...
- Xander die op zijn skelter het gazon aan gort rijdt omdat hij Formule 1 na doet. En die tijdenlang weg is, omdat hij zelfstandig door het dorp rijdt. Heeeeerlijk, hij durft steeds meer vrijheid te pakken. Voor hem fijn, voor mij fijn!
- Thuiskomen van de supermarkt en grijnzend het bonnetje bekijken: de korting liep bijna net zo hard op als het totaalbedrag. Ik let meer op de kleintjes, en ja, dat kost tijd, maar het scheelt echt!
- Intens genieten van een poosje in de hangmat liggen, terwijl Xander zich vermaakt met een waterspuit, een muur en een zonnescherm.


- Regelmatig door de kasten struinen en lekker opruimen: wat is dat toch een fijn gevoel. Oud speelgoed waar Xander niet meer mee speelt, kleding die het net niet is en die ik dus nooit aantrek, puzzels die niet worden gemaakt: elke keer dat er weer een doos of zak weggaat voelt het weer ietsje lichter en opgeruimder. 
- Jezelf af en toe een uitspatting gunnen. Zo was onze stereo-installatie aan vervanging toe. De USB aansluiting was kapot, de radio deed het ook niet meer, en de cd speler maakte regelmatig kabaal (en dat kwam dan niet van een cd).
Ik was het zat. Muziek is een heel belangrijk onderdeel in mijn leven. En steeds alles blikkerig op m'n mobiel afspelen is ook niks. 
Dus ik kocht gewoon, omdat het kon, een nieuw apparaat. Die IK mooi vond. Met de eigenschappen die IK belangrijk vind. En dus geniet ik inmiddels al 2 weken dat ik weer mijn eindeloze lijst van de Gaithers en aanverwanten geshuffeld kan afspelen via de USB op een lekker standje. 

En zo stond ik laatst serieus om 9.20, na een fietstochtje vanaf school, met een bakkie verse muntthee, met uitzicht op een prachtig bloeiende tuin, een dansje in de woonkamer te doen op het nummer 'He is my personal Savior'. Simpelweg en domweg gelukkig.
Ja, Gaza en Oekraine en Trump waren er nog steeds. Maar ik hoef er helemaal niks mee, en ik kán er niks mee. 

maandag 7 april 2025

Controles

'Ik wil niet naar dat stomme ziekenhuis'.
Xander verwoordt datgene wat ik voel en denk. Het is zaterdag, we zitten aan het ontbijt, en de maandag van de controles in het ziekenhuis komt snel dichterbij. 
Er zaten dit keer 4 maanden tussen de laatste controle en deze. Nieuw ritme dus.
We hebben zoveel controles al gehad, maar ik heb er meer last van dan anders. Er lijkt een switch te zijn gekomen.
De wereld van het Maxima was altijd vertrouwd. Ja, het was spannend elke keer, maar ook leuk. Bekenden weer zien, en een soort van thuiskomen in een wereld voor een select gezelschap. Maar het is veranderd. Ik wil niet terug naar die wereld. Het voelt niet meer veilig. We zijn zo lekker aan het leven, en terug naar de kankerwereld voelt naar en bedreigend.
Ik spreek mijn gedachten naar Ronald uit. En ook nu weer: wat een verschil tussen ons. Ronald beleeft het zo anders. Het is voor hem een routineklusje. 'Het is toch wel goed, en ik heb alleen maandag zelf even misschien wat spanning. Het is voor mij hetzelfde als de allereerste controle.'

We hebben het er aan tafel even over, maar Xander geeft snel aan: 'ik wil het er niet over hebben'. Ok, zijn wens daarin is wet.
Ik vergis me nog even als ik aan Ronald vraag: 'weet jij hoe laat we maandag moeten beginnen?'. Ik hoor een boos gesnuif naast me, en Xander zakt onderuit op zijn stoel. 'Wat zei ik nou, ik wil niet dat jullie het er over hebben!'

Zelf de regie hebben wanneer er over gepraat wordt: dat is wat Xander wil.
Want een dag later wordt door hem uitgebreid voorbeschouwd hoe hij denkt dat hij dat nare bloedprikken moet aanpakken. En ook vanmorgen is dat het eerste waar hij over begint, terwijl hij zijn plasje keurig in de bak deponeert. Cadeautje voor het lab.
Hand stilhouden, een filmpje kijken met autocrashes (benieuwd wat de zuster denkt wat voor opvoeding we hem geven...), 'ik ga proberen niet te huilen hoor!', de andere kant opkijken: de theorieën kloppen allemaal.
Ik leg Xander uit dat hij gerust mag huilen. Het is ook niet leuk. Als hij maar wel zijn hand stil houdt.
'Mama, weet je waarom ik moet huilen? Omdat ik eraan denk als mijn handen opgewarmd moeten worden, dan moet ik wachten tot de prik, en dan denk ik eraan, en dan moet ik huilen.'
Ik snap het zo. Rotmoment. Je ziet alle spuitjes en prikken en verbandjes liggen, maar eerst moeten de handen opgewarmd zijn met de warmtepack, anders wil het bloed niet lopen.
'Nou mama, dan laat ik maar gewoon de tranen uit mijn ogen lopen hoor...'

Een uur voor vertrek verbaast hij me opnieuw. 'Mama, ik heb toch wel zin in het Maxima hoor. En morgen, dan ga ik aan juf Jitte vertellen wat ik allemaal in het ziekenhuis heb gedaan. Maar niet met de andere kindjes erbij, ik wil niet dat zij het erover hebben!' 
'Mag ik dan vandaag wat meer foto's maken, zodat je met behulp van de foto's kan vertellen wat je in het ziekenhuis moet doen?' Het blijft even stil. Dan komt er een voorzichtig lachje. Ja, dat is een goed idee!
En als ik hem vertel dat ik een boek wil maken over zijn hele ziekte, zodat hij dat kan laten zien aan anderen, dan wordt zijn lach nog iets groter.
'Dan kan ik aan anderen laten zien over hoe ik onder narcose ging.'
Wow. Hij wil voorzichtig aan gaan terugblikken, en terug naar die momenten...! Mooi om die ontwikkeling te zien. (En voor mij schop onder m'n kont om dat boek nu daadwerkelijk samen te stellen....)

Mede door Xander raak ik ook over het dooie punt heen. Weg met de zorgen! De zon schijnt, we hebben goed geslapen, en we gaan er fijne en gezellige dag van maken.

En die fijne dag kwam er ook. Belangrijkste ingrediënten hiervoor was de goede uitslag die we kregen: het gaat goed met Xander. Megagoed. Geen enkele aanwijzing voor recidive. 
'Elke keer als ik hem zie, zie ik hoe hij vooruit gaat, in hoe hij loopt, beweegt, de houding, de interactie met andere mensen...en dan al zo'n bruine kleur en zijn haar nog blonder door de zon. Jullie zien er trouwens alledrie stralend uit!' Aldus dr. Martine. 
Die zelf trouwens het hele consult zit te stralen en te genieten hoe goed het met Xander gaat. 


De onderzoeken liepen soepeltjes. Marjoleine, de doktersassistente, wilde nog even checken of we niks vergaten. Nee hoor, we snappen na zoveel keer wel wat er van ons verwacht wordt. 'Ja, het lab hebben we gehad, net als de metingen! Ja, de urine ook hoor, die hebben we om 6.30 al afgetapt'. 
Niks te doen dus bij ons, het liep als een speer. Tussendoor hadden we zelfs nog een uur de tijd en gelegenheid om de zon op te zoeken in de beweegtuin, waar we ook Peter de fysiotherapeut nog even zagen. 


Het bloedprikken was even eng en huilen, maar Xander deed ongelooflijk z'n best, en de tranen waren gauw over.


'Jongens, ik heb er niks meer aan toe te voegen, ik weet niet waar ik het nog over moet hebben. Alles ziet er zo goed uit. Dus lekker naar buiten jullie!', aldus een blije dr Martine aan het eind van haar consult.
Dus deden we dat. Met gierende banden, opgelucht gevoel, en de focus weer op ons normale leven. 

donderdag 3 april 2025

Irritatie én inspiratie

Een huis vol. Dat programma is hier al jarenlang geliefd in huize Sloetjes. We hebben niet alle afleveringen die er zijn bekeken, maar regelmatig keken we afleveringen mee met het wel en wee van grote gezinnen. 
Familie Deijs, hoe konden ze met zo’n groot gezin in zo’n relatief klein appartement wonen in Amsterdam? De Baumgards: opgevoede kinderen, maar moeders had soms wel hele grote dromen voor haar kinderen en zichzelf (weet u nog, haar koekjesimperium?). Familie Quadackers, altijd een wat treurige uitstraling, en dat werd nog extra bevestigd door het overlijden van vader.
De Buddenbruckjes…och heden, de Buddenbruckjes. Als die weer langskwam werden we al gek én moe als we het zagen. Hoe dan? Hoe krijg je hier enige structuur in? We grapten wel eens: ‘Xander hoeven we hier niet tussen te zetten…!’ 
En natuurlijk de familie Jelies, toch een favoriet bij ons. Johan, soms zo gek als een deur, soms zelf net nog een klein kind, maar onwijs leuke kinderen, en Janneke was werkelijk waar het zonnetje in huis. Ze dacht soms een beetje negatief over haar capaciteiten ('Tja, ik heb geen opleiding'), maar wat een tact en wijsheid en liefde!
En zo kwamen nog talloze gezinnen voorbij.

Dit jaar is er opnieuw een editie van ‘Een huis vol emigreert’ op rv. Ronald wees me er al op: ‘Er zit dit keer een familie in hier uit de buurt. En die ouders van Pim, dat waren vroeger buren van ons in Varsseveld. Ze gingen ook hier in Westendorp naar de vergadering…’
Kijk, is er wat bekends, dan kijken we sowieso. Want je weet maar nooit wie of wat er in beeld komt. ‘Ja hoor, dat zijn ze! Oh, die Pim is wel heel erg veranderd….en die ene zus, die komt helemaal niet in beeld. Oh, zouden die opnamen in dat lokaal daar gemaakt zijn?’ Nou ja, dat dus.
En tijdens het kijken van de serie erachter proberen te komen waar ze in Doetinchem zouden wonen. Gelukt! Lang leve Street View.

(Let op: we hebben de serie via de app vooruit gekeken, dus mocht je het nog niet gezien hebben, en je wilt dat het nog even een verrassing blijft: niet verder lezen...!)

Niet alleen de familie Verleg, ook de familie Kraan wordt (opnieuw) gevolgd in het reilen en zeilen van de camping in Luxemburg. En zoals elke keer deze serie weer doet: er komt een hoop irritatie maar ook inspiratie voorbij. En dat is denk ik nou net waar de kracht van het programma in zit. Dat je soms denkt: joh, wat slim dat ze dat zo doen! En ook net zo vaak denkt: oh, ben ik blij dat ik niet in hun schoenen sta...!

Twee grote gezinnen die vertrekken naar een ander land. De familie Kraan is eerder al vertrokken, eigenlijk zeer gestructureerd, die hebben alles wel op een rijtje.
Maar dan de familie Verleg...!

Bij het zien van de chaos in de eerste aflevering keek ik soms al hoofdschuddend weg. Wat een hectisch gezin en huishouden! Goed, 5 kinderen onder de 7, dan heeft het woord structuur een ietwat andere betekenis dan als je maar 1 kind hebt. Ik geef het je te doen...

Maar daar bovenop krijgt deze familie ook nog eens een portie 'Ik Vertrek'-ellende, die we in díe seriereeks al een poos niet meer hebben meegemaakt. Afspraken die niet worden nagekomen, een overbrugginsperiode waarin ze maar bij de ouders op het land gaan kamperen (oh, die kikkerpoel….), gescheiden van elkaar naar Spanje vertrekken, daar aangekomen nog niet in je huis kunnen maar moeten leven in Air B&B’s, vader die weer voor 6 weken terug moet, en eenmaal eigenaar van je nieuwe huis tegen allerlei ellende aanlopen.

Maar heel eerlijk? Mijn af-en-toe-irritatie over de chaotische manier van emigreren verdween langzaam en maakte plaats voor een soort bewondering. Hoe hielden ze dit vol, met 5 kinderen? Ze bleven elke keer zo optimistisch. Die Melissa, die omringt met 5 kinderen een caravan moet aankoppelen die op een helling staat, maar het toch flikt. Die even een paar tranen wegslikt als Pim weer voor 6 weken terug moet naar Nederland, maar het gewoon toch redt met 5 kleintjes. ‘Ja, het is wel intensief, ik moet zelfs plannen wanneer ik kan gaan douchen’.
En het hoogtepunt? Na een enorme stortbui erachter komen dat je huis zo lek is als wat, het water uit je laptop stroomt, maar dat je even later gewoon weer met je gezin aan de eettafel zit en verder eet.
‘Ach, het regent ook maar 2 dagen per jaar zo hard. Nee, het is niet zo netjes dat de vorige eigenaren dit niet zo hebben benoemd.’

Ze hebben, helaas, iets essentieels opgegeven wat ik ze zo ongelooflijk gun: het geloof. Maar tegelijk laten zij iets bewonderenswaardigs zien: neem het leven maar zoals het komt. Alles komt uiteindelijk wel weer goed. Regent het? Spring dan lekker met je kleren aan in het zwembad, want niets is zo fijn als zwemmen in de regen.
Ik zou willen dat ik wat meer daarvan had. Jaloersmakend.

Foto van KRO-NCRV

Tegenwoordig wordt er nog wel eens geklaagd over de jeugd, die het allemaal maar perfect voor elkaar wil hebben en verwend is. En ja, daar ben ik het regelmatig heel erg mee eens.
Maar er zijn ook veel jongeren die anders zijn. Die snappen dat het leven niet draait om mooie spullen, gemak en comfort, maar om elkaar, gezondheid en fijne momenten creeren.
Dat het veel waardevoller is om wat primitiever in een mooie omgeving te wonen met veel natuur, dan in een gelikt huis in een stadswijk. Die misschien nog meer dan de generatie voor hen snapt dat alleen maar werken om het steeds beter te krijgen, ook niet is waar het leven voor bedoeld is.
Dat werd nog eens mooi geillustreerd met een shot dat pa en moe Verleg aan de afwas bezig waren in Spanje, en wat punten voor verbetering benoemden: 'Tjonge jonge, wat is dat aanrecht laag. En wat zag het er allemaal primitief uit. Dit is niet geschikt voor een gezin met 7 personen’.
Pim en Melissa heb ik er niet over horen klagen. Maar voor vader en moeder, waarschijnlijk gewend aan heel wat meer luxe, was dit toch wel een ding.
Welke generatie is nu eigenlijk verwend?
Maar pa rondde het mooi af: ‘Als dit voor hun goed is, dan is het voor ons ook goed’.
Goed zo. En zo is het. Want ja, vaak is het al veel sneller goed dan dat wij met onze westerse mentaliteit gewend zijn.

Oja, en de familie Kraan? Alle lof voor hoe zij een camping als gezin runnen. Zeker met een gezin met een aantal ‘sterke karakters’, zoals moeder Linda het noemt. Waarvan zij er één is. Noem het sterk, ik noem het vooral eigenwijs. Maar ze deden het maar mooi, vooral dankzij de smeerolie die Arie en Caressa waren.
Maar er is toch één ding wat me van het hart moet.

Ivan, de heer des huizes, die het hele reilen en zeilen van de camping streng in de gaten houdtl en de kartrekker is van het gehele plan, die is niet zo van het gezonde eten.
En dat kan. Ik moet heel eerlijk bekennen: ik vind eigenlijk ook heel veel groenten niet lekker. Maar ja, ook al vind ik het niet lekker, goed en gezond eten is wel belangrijk.
Voor Ivan niet. ‘Ik ga liever 10 jaar eerder dood dan dat ik als konijn door het leven moet’. Ok, ik lag ondersteboven in mijn luie stoel van het lachen, want die uitspraak vond ik té grappig.
Maar Ivan vervolgde zijn betoog: ‘Sorry, ik vind al dat gezonde gedoe en gezonde eten zonde van mijn tijd. Ik ga daar allemaal geen moeite voor doen, ik wil gewoon lekker eten. En er moeite voor doen, dat is echt zonde van mijn tijd’.
Ok Ivan, dat kan. Maar als jij over 10 jaar met dichtgeslibte aderen tegenover de cardioloog zit, dan vind ik eigenlijk dat die cardioloog ook het recht heeft om te zeggen: ‘Sorry Ivan, ik vind het zonde van mijn tijd dat jij hier zit’.

Aldus uw eenmalige tc-recensent van dienst, zeg maar de collega van Angela.