Tja, een vraag waar denk ik heel veel moeders zich in de afgelopen eeuwen over gebogen hebben. En ik denk dat de conclusie eigenlijk best simpel is: er is geen één manier om dé goede moeder te zijn.
Ik heb tijden gekend dat ik heel graag moeder wilde worden, maar dat het me nog niet gegeven was. En wat deed het dan zeer als meiden om je heen wel zwanger werden, maar ik niet. Terwijl ik anderzijds helemaal niet zo kind-minded ben. Ik vond ze altijd gauw vervelend, lastig, herrie maken, zeuren, en vooral heel veel energie kosten.
En toen kregen we Xander. En ja, als het je eigen kind is, is het compleet anders. Dat hadden velen mij al verteld van tevoren, maar dat bleek ook echt zo te zijn.
Ik kwam in de wereld van moeder-zijn terecht. En oh, wat kon je dingen op verschillende manieren doen! Wat waren er ineens veel meningen over hoe het moest, over wat 'men' verwachtte, over wat 'men' dacht dat goed was voor een kind. En heel eerlijk? Ik kwam erachter dat ik ook maar wat aanklooide. Net als zoveel moeders.
En dat ik in heel veel dingen me eigenlijk totaal geen moeder-moeder voelde.
Want mijn kind dicht bij me houden tijdens de eerste maanden? Ja en nee. Ja, ik was er altijd op de achtergrond. Maar nee, ik weigerde mijn kind bij ons op de slaapkamer te laten slapen. Elk kikje en zuchtje en jengeltje horen, alleen al bij voorbaat kreeg ik het daar spaans benauwd van.
Mijn kind in een draagdoek buidelen op de buik? Ik heb het geprobeerd. Maar tegen de tijd dat ik Xander eindelijk in de doek had zoals ik het hoorde, waren zowel hij als ik het spuug- en spuugzat. Ik wilde mijn kind niet steeds tegen mij aan hebben! Ik voedde het, verschoonde de luier, en eigenlijk verdween hij dan weer gelijk het bedje in. Huilde hij zonder reden? Dan wist ik het soms ook niet meer, en liet ik hem simpelweg een poos huilen in bed. De theorie 'hij voelt zich niet lekker, dus hij heeft behoefte om bij mama te zijn', ik geloofde het wel. Een steeds huilend kind in mijn armen, dat trok ik niet.
Maar ook toen hij ouder werd ontdekte ik dat ik enerzijds heel blij was met Xander, maar anderzijds ook het soms gedoe vond en vind. Want ja, hij is lief, maar ook vaak genoeg lastig. Meespelen met hem, ik vind het verschrikkelijk. Ga alsjeblieft jezelf vermaken, en laat mij ook mijn ding doen.
Ik heb regelmatig eigenlijk stiekem geen zin om hem van school te halen. Omdat ik zo geniet van de rust en alles wat ik zelf kan doen. Voorlezen, ik doe het wel, maar ik lees liever voor mezelf.
Afspreken met andere kinderen? Argh, mag ik een selectie maken wie het dan is of wordt?
Op school helpen met pannenkoeken bakken? Ik weiger categorisch. Ik heb liever een inhoudelijk gesprek over de kwaliteit van het onderwijs, dan met een aantal van die kleintjes in de keuken te moeten staan.
En ja, ook bij mij komt dan vanzelf de vraag omhoog: ben ik eigenlijk wel een goede moeder? Ik had in het verleden zo'n wens om zwanger te worden, en nu heb ik een kind, en nu heb ik zo vaak geen zin, of vind ik het gedoe. En ja, dat roept dan ook wel eens een schuldgevoel op. Want we hebben er maar 1. En het zelfs dan nog regelmatig zwaar of gedoe vinden, ben je dan wel een goede moeder?
Maar...ik heb inmiddels ook wat anders geleerd. Er blijkt namelijk één situatie te zijn waarin werkelijk echt het allerbeste in mij naar boven komt in het moederschap. En dat is als mijn kind ziek is.
En dat allerbeste werd in mij in extreme naar boven gehaald toen Xander in 2022 kanker bleek te hebben. Wat heb ik toen veel geleerd en ontdekt! Ik bleek zoveel sterker te zijn dan gedacht. Ik bleek in de zwaarste omstandigheden er voor hem te kunnen zijn. Ik bleek te kunnen relativeren, goed in te kunnen schatten, hem beter te kunnen lezen dan wie dan ook. Ik behield overzicht, had de medische handelingen binnen no time onder de knie, en ging werkelijk alles direct aan, zonder in paniek te raken.
Ja, er waren momenten dat ik de wanhoop nabij was. Bijvoorbeeld toen hij doodziek in Ede lag, ongelooflijk slechte bloedwaarden had, alleen maar kon kermen, snauwen en schreeuwen, hij alleen maar bang was en een bloedtransfusie zijn leven heeft gered. Ik heb huilend buiten tegen een betonnen muurtje aangezeten, met het lied 'Hou vol' van Kees Kraaijenoord steeds herhalend op mijn telefoon. Steeds maar weer. 'Hou vol, hou vol, Hij laat niet los....Laat maar komen wat hierna komt, want Hij laat ons nooit alleen'.
Ik hield, door Gods kracht en genade, vol. Ik stond namelijk weer op. Ging weer naar binnen, naar Xander in zijn isolatiekamer, en pakte de draad weer op.
We overwonnen deze periode, en het leven is weer normaal geworden. Maar deze lessen draag ik voor altijd met me mee.
Ook voor een periode zoals nu, waarin Xander griep heeft. Vind ik het fijn dat hij ziek is? Nee, ik baal. Voor hem, maar ook voor mezelf. De planning gaat over de kop. Ik kan gaan wissen in mijn agenda, ook de leuke dingen.
Maar toch. Het roept op 1 of andere manier opnieuw het allerbeste in mij op. Een knop gaat om. Ik zorg, ik schat in, troost hem, luister naar hem, wrijf over zijn rug als hij moet overgeven, vertel hem dat het weer goed komt, sus hem, en ikzelf en mijn belangen zijn weg.
Ben ik een goede moeder? Geen idee, ik weet niet wat de criteria zijn.
Maar op de momenten dat het echt moet, dan ben ik er. Dan voel ik in al mijn vezels wat ik moet doen. En dat hou ik me dan maar voor ogen, als ik weer eens geen zin heb om een spelletje met hem te doen.
Sorry jongen, hier moet je het maar mee doen...;)